Temel insan haklarının korunmasına dair birçok uluslararası sözleşmenin kaynağını teşkil eden İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 10 Aralık 1948 günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilişinin 74’üncü yıldönümünü kutluyoruz.

Farklılıkları birer zenginlik olarak görüp, barış ve kardeşlik içerisinde yaşadığımız ülkemiz, tüm insanların dil, din, ırk, cinsiyet ve yaş gibi farklılıklarıyla doğuştan ve eşit bir şekilde sahip oldukları hak ve özgürlükleri teminat altına alan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine ilk imza atan ülkelerden biri olmuştur.

Tarihten aldığımız sorumluluk ve medeniyet anlayışımızdan dolayıdır ki, dünyanın tüm coğrafyalarında ve özellikle Ortadoğu’da komşu ülkelerimiz başta olmak üzere ötekileştirilen, zulme uğrayan, ezilen ve sömürülen insanların sığınağı olmaya devam ediyoruz. Bunun en güzel örneğini dünyadaki değişik coğrafyalarda sıkıntı yaşayan insanlara karşı hiçbir ayrım gözetmeksizin gönlümüzü açıp, milyonlarca kişiyi misafir ederek gösteriyoruz.

Demokratikleşme ve hukukun üstünlüğünün sağlanabilmesi için vazgeçilmez unsurlardan biri olan insan haklarının korunması amacıyla ülkemizde de önemli adımlar atılmıştır. Bu kapsamda, vatandaşlarımızın huzur, güven ve esenliği için görev yapan kolluk birimlerimiz, son yıllarda almış oldukları eğitimlerle hukuka bağlılık ve insan haklarına saygı hususlarında birçok ülkeyi geride bırakacak derecede mesafe almıştır.

Bu duygu ve düşüncelerle, her insanın haysiyetli bir hayatı hak ettiği ve ötekinin acısını yüreğinde hissettiği bir dünya umuduyla Dünya İnsan Hakları Günü’nü tebrik eder, Batman Valiliği olarak CİMER, Açık Kapı, Kolluk Şikayet Bürosu, İl İnsan Hakları Bürosu, Bilgi Edinme Hakkı, Dilekçe Hakkı gibi uygulamalar ile her daim vatandaşlarımızın hizmetinde olduğumuzu belirterek bütün vatandaşlarımıza sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler dilerim.

Ekrem CANALP
Batman Valisi