ZEYNEL BEY KÜMBETİ

ZEYNEL BEY KÜMBETİ

Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey için yapılmış olup Akkoyunlu Beyliği devrinden (1460-1487) kalma bir anıt mezardır. Anadolu’daki anıt mezar geleneğinin ilk örneklerinden biridir.

ULAŞ KÖYÜ MEHMET ŞERİF ŞİMŞEK EVİ

ULAŞ KÖYÜ MEHMET ŞERİF ŞİMŞEK EVİ

Konut, Batman ili Gercüş ilçesi sınırları içerisinde kalan Ulaş köyünde bulunmaktadır. Ulaş köyü, Batman il merkezinin 64km güneydoğusunda, Gercüş ilçe merkezinin 18km doğusunda yer almaktadır. 

TOPLUCA MEZRASI KİLİSESİ

TOPLUCA MEZRASI KİLİSESİ

Kilise, Batman ili Sason ilçesi sınırları içerisinde bulunan Gürgenli köyünün Topluca mezrasında yer almaktadır. Topluca mezrası Sason ilçesinin kuş uçuşu 6.5km kuzeybatısında bulunmaktadır. Kilise ise Topluca mezrasının merkezinde bulunmaktadır.

TAŞLICA MEZRASI ALİ BARAN EVİ

TAŞLICA MEZRASI ALİ BARAN EVİ

Konut, Batman ili, Sason ilçesine bağlı Örenağıl köyünün Taşlıca mezrasında bulunmaktadır. Örenağıl köyü Sason İlçesinin kuş uçuşu 12.5km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Taşlıca mezrası, Örenağıl köyünün 0.6km güneybatısında yer almaktadır.

PEPIRA KÖPRÜSÜ

PEPIRA KÖPRÜSÜ

Hasankeyf (Artuklu) Köprüsü’ne benzerlik gösteren ve 32 ayaklı olduğu tahmin edilen Pepıra Köprüsü’nün 15 ayağının kalıntısı yüzeyden görünmektedir. Pepıra Köprüsü, düzgün kalker taşlardan inşa edilmiştir.

MOR KURYAKOS MANASTIRI

MOR KURYAKOS MANASTIRI

Beşiri ilçesine 18 kilometre uzaklıktaki Ayrancı Köyünde bulunmaktadır. İlk çağdaki sınırları Dicle Nehri’nin güney kıyısından başlayıp Suriye sınırına kadar uzanan ve dini yönetim açısından Hasankeyf’teki piskoposluğa bağlı olan bölgeye Turabdin denilmektedir. 

MEMİKHAN KÖPRÜSÜ

MEMİKHAN KÖPRÜSÜ

Geçmişte Beşiri ilçesi sınırları içerisinde yer alan Garzan Ovası’ndaki yerleşim birimlerinin, özellikle Hasankeyf’le olan ticari ilişkisini sağlayan Memikhan Köprüsü, bu bölgeden geçen İpek Yolu’nun Garzan Çayı üzerinden karşıya bağlantısını sağlayan stratejik bir noktasında yer almaktadır.

KÜÇÜK SARAY

KÜÇÜK SARAY

Hasankeyf Antik Kent Kalesi’ndeki ilk eserlerden olan bu yapı Hasankeyf Eyyubi Meliki El-Melikül Adil Muciruddin Muhammed döneminde 1329 yılında yapılmıştır. Küçük Saray, Hasankeyf Antik Kent Kalesi’nin üstünde yer aldığı devasa taş kütle tıraş edilerek inşa edilmiştir. 

KOZLUK İBRAHİM BEY CAMİİ

KOZLUK İBRAHİM BEY CAMİİ

Kozluk ilçe merkezinde bulunan bu caminin giriş kapısı üzerindeki kitabeye göre, 1705 yılında Garzan Aşireti’nden Murtaza Bey’in oğlu İbrahim Bey tarafından caminin yaptırıldığı ifade edilmektedir.

İMAM ABDULLAH ZAVİYESİ

İMAM ABDULLAH ZAVİYESİ

Hasankeyf Köprüsü’ne girişte soldaki tepe üzerinde bulunan İmam Abdullah Zaviyesi, Dicle Nehri’ne kuzeyden bakan bir mezarlık kümesinin ortasında yer almaktadır.

HAZO (KOZLUK) KALESİ

HAZO (KOZLUK) KALESİ

Kozluk ilçesinin kuzeyinde bulunan kale, deniz seviyesinden 905 metre yükseklikte yöreye hâkim bir tepenin üzerinde kurulmuştur. Kalenin kesin olarak hangi tarihte yapıldığı hakkında bir bilgi ve belge yoktur. 

HASANKEYF MÜZESİ

HASANKEYF MÜZESİ

Hasankeyf Müzesi’nde Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında gerçekleştirilen arkeolojik kazılardan ortaya çıkan tarihi eserler sergilenmektedir.


BÜYÜK SARAY

BÜYÜK SARAY

Mimari özellikleri göz önünde bulundurulduğunda Roma Döneminde garnizon amacıyla yapıldığı; Artuklu ve Eyyubi dönemlerinde yeniden düzenlenerek saraya dönüştürüldüğü düşünülmektedir. 

BEKSE KALESİ

BEKSE KALESİ

Batman ili, Sason ilçesi sınırları içinde bulunan Dere köyünün Şahinli mezrasında bulunmaktadır. Şahinli mezrası, Sason ilçesinin kuş uçuşu 6km kuzeybatısında yer almaktadır.

ARTUKLU HAMAMI

ARTUKLU HAMAMI

Zeynel Bey Külliyesi’nin bir birimi olan Artuklu Hamamı, külliyedeki yapı topluluklarından yaklaşık 200 metre uzakta, Dicle Nehri’nin kuzeyinde yer alır.